Historia

Carl Malmsten, inredningsarkitekt och formgivare, grundade även ett antal olika stiftelser som blev huvudmän för hans skolor och kursverksamheter. Några av stiftelserna är än idag aktiva varav en av dem är Carl Malmstens Hantverksstiftelse.


Carl Malmsten

Grundaren

Carl Malmsten (1888–1972) var en av förgrundsgestalterna inom svensk möbelformgivning och inredningsarkitektur. En visionär pedagog som ritade möbler, men även grundade och drev hantverksskolor som än idag är verksamma, tillika Sveriges ledande i sitt slag. Han kom att bli en av 1900-talets stora kulturpersonligheter med stark påverkan på hemmiljö, offentlig miljö och den samtida samhällsdebatten.

”Ett ädelt asketiskt ansikte, färgat av väder och vind, blå humoristiskt observerande, vemodigt dröjande eller uttråkat sökande ögon. En liten tunn, rörlig kropp, krönt av ystra, silvervita lockars svall. Snabb i rörelsen, nervös som en vessla.”

Så tecknas Carl Malmstens person i en initierad levnadsbeskrivning. Den från överklassen urspårade snickarlärlingen lyckades under sin livstid sätta en outplånlig prägel på svensk möbelformgivning. Han skapade fritt med inspiration från naturens obundna former och sin egen sinnesstämning. Resultatet blev en mängd möbler och inredningar som äger sin egen historia. Med sin starka pedagogiska vision grundade han också flera skolor, Olofskolan, Capellagården i Vickleby på Öland och Malmstens, Linköpings universitet, belägen på Lidingö.

Malmstens skola

Fram till år 2000 tillfördes och utvecklades nya och kompletterande utbildningar. Georg Bolins unika kunskaper inom musiken tillförde skolan gitarrbyggeri, Bengt Sylvéns djupa kunskaper möbelrestaurering, Olle Piras entusiasm för svensk möbeltillverkning tillförde möbeldesign och Bernt Stenbergs material- och formkänsla gav skolan en utbildning i möbeltapetsering.

Från 1992 utvecklades verksamheten under Lars Ewös rektorskap. För att säkra skolans fortsatta verksamhet och utveckling överfördes utbildningarna till Linköpings universitet år 2000. Utbildningen fick därmed högskolestatus. Idag liksom tidigare lämnar begåvade studenter Malmstens som gesäller, och även som kandidater. Under 2009 flyttade skolan till nybyggda lokaler på Lidingö. Verksamheten bytte då namn, till ”Malmstens, Linköpings universitet”

Carl Malmstens Verkstadsskola – idag Malmstens, Linköpings universitet - startade 1930. Den första kullen bestod av 6 elever och verksamheten bedrevs i den nystartade verkstad som Carl och Hjalmar Jackson satt upp på Humlegårdsgatan. Tillsammans tillverkades här beställningsarbeten ritade av Malmsten eller andra kända Stockholmsarkitekter. Verkstaden ansågs som en av de finaste i Stockholm.

Fram till krigsåret 1941 hade man vuxit till sexton elever men svårigheter med inkallelser till militärtjänstgöring och finansiering, tvingade Carl att lägga ned skolan.

Den återuppstod dock ett år senare på Krukmakargatan 11–13, nu med Georg Bolin som föreståndare. 1950 var det åter dags att flytta, nu till nybyggda Hantverkshuset på Renstiernas Gata 12. Nu utvecklades verksamheten förutom gesällutbildning även mot en kvalificerad hantverklig eller industriell verksamhet, en mästarutbildning.

Mer information om våra engagemang